Tanfolyamok, melyektől óvakodjunk

" Néhány kereskedelmi testőrtanfolyam nem az, aminek látszik. A hat alapképesség tanítása helyett a kurzus egy „Rambo kaland” képzésre változik.
Tavaly egy nemrégiben nyugdíjba vonult Királyi Tengerészeti Katona válaszolt egy hirdetésre, amely „testőrt keresnek” címmel jelent meg a helyi újságban. Bedőlt a trükknek és jelentkezett a megadott telefonszámon. Azt mondták neki, hogy a munkalehetőség Bulgáriában, Oroszországban, Ukrajnában és Romániában van.
A gyanús az volt a dologban, hogy el kellett volna végeznie egy képzési (szelekciós) tanfolyamot, majdnem 800 fontért. A józan ész két dolgot tanácsolhatott volna neki.

Először is senki sem keres hirdetés útján testőröket. A cégek fiókjai tele vannak reménykedők önéletrajzaival. Az „alakulati részeg” szindróma azt jelenti, hogy ex-katonák által vezetett cégek olyan embereket alkalmaznak, akik ugyanolyan színű berettát hordanak, mint amilyet ők annak idején, függetlenül a képességeiktől vagy alkoholszintjüktől.

Másodszor Kelet-Európában nem alkalmaznak brit testőröket. Nem beszéljük a nyelvet, a helyiek kaphatnak fegyverviselési engedélyt, mi nem, a munkaadók havonta annyit fizetnek a helyieknek, amennyit mi egy nap szeretnénk megkeresni, mégis,..."

(Részletek James G. Shortt IBA notes című írásából.)

no more spam