Változásra van szükség a bankbiztonság területén !

Változásra van szükség a bankbiztonság területén !
Ismét történt egy bankrablás, mely sajnos nem az első eset a mind a szakmát, mind a közvéleményt megrázó móri incidens óta, amikor is a szakemberek egybehangzó véleménye az volt, hogy radikális reform szükséges a magyar bankbiztonságot illetően. Az ügy óta eltelt néhány év azonban túl nagy változást nem hozott...

 

...és ezt a napokban történt újpesti bankrablás csak megerősíti!
Elek József, az International Bodyguard Association ( IBA ) magyarországi képviseletének igazgatója az Üzletihírszerzés.hu-nak nyilatkozva mondta el az alábbiakat: „Az évek óta tartó ígéreteket – miszerint egységes bankbiztonsági előírás szükséges – végre valóra kellene váltani. A magyar gyakorlat ugyanis még mindig az, hogy az adott pénzintézetek hoznak meg olyan, a biztonságot szabályozó döntéseket, amelyek a védelemért felelős szakemberek feladata lenne. Sajnos számos kérdésben a bankbiztonsági vezetők között sincs egyetértés, mégis azt gondolom, hogy egy alapkérdéseket szabályzó dokumentum követésére nagyobb eséllyel vehetnénk részt a pénzintézetek biztonságáért vívott küzdelemben. Az újpesti rablás során például mindkét őr az ügyféltérben tartózkodott, az ügyfelek számára fenntartott területen pedig a biztonsági őr (az ügyfél tájékoztató szerepétől eltekintve) gyakorlatilag hatástalan, hiszen taktikailag lépéshátrányban van. Ezt alátámasztja magyar példa is, amikor is a Villányi úti OTP rablási kísérlete során a biztonsági őr a pult mögül tudott tüzelni és hatékonyan oldotta meg a helyzetet. Az egységes biztonsági koncepció kialakításakor nem forradalmi vívmányok kigondolása és bevezetése a feladat, egyszerűen meg kellene vizsgálni, hogy a bankrablásokkal több évtizede viaskodó országok milyen megoldásokat alkalmaznak. Én magam Olaszországban, Franciaországban, Angliában is jártam olyan bankba, ahol a beléptetéshez egy zsiliprendszerű kaput használtak, amely először átvilágította az érkező személyt, majd vagy beengedte, vagy bezárta. Ez utóbbinál aztán, se ki se be. Tehát fegyverrel már be sem lehet jutni ”

Elek a törvényi szabályozás sürgetése mellett a biztonsági őrök megfelelő képzését is hangsúlyozza. Egy személyes tapasztalat is megerősítette a szakembert abban, hogy ezen a területen is van mit fejlődnie hazánknak: egy banki ügyintézés alkalmával - ugyanebben a fiókban - a biztonsági őr ugyan nagyon készségesen állt rendelkezésére, azonban fegyverét 3-4 percre a pulton hagyta őrizetlenül. „Ahhoz, hogy a dilettantizmust felszámoljuk, hogy egy őr precízen és biztonságosan tudja használni a fegyverét, és másodpercek töredéke alatt biztonsággal el tudja dönteni, hogy az adott helyzetben érdemes-e fegyveresen beavatkoznia, komoly felkészültséggel kell rendelkeznie egy biztonsági őrnek” - véli Elek József.

 
(Üzletihírszerzés.hu 2006)

 

no more spam