Mi a Jártasság

" A képesség a tudás alkalmazása. Viszont a tudás az információ megértése. Az információ önmagában nem ad képességet, és a tudás sem. Túl sok ember hiszi azt, hogy a 22 SAS-től vagy az angol katonai rendőrségtől kölcsönvett testőrtankönyvek kiolvasásával birtokolhatják a képességet, jártasságot. Ugyanez vonatkozik arra, aki elolvas egy Amerikában vásárolt kézikönyvet. A tudás nem egyezik meg a képességgel. Akkor hol lehet a képességet elsajátítani? Nyilvánvalóan olyan oktatóktól, akiknek már megvan a jártasságuk. Ez azt jelenti, hogy képzett testőrök, dolgoztak testőrként, majd képezték magukat, hogy oktatók legyenek, és időszakonként részt vesznek naprakész továbbképzéseken már regnáló oktatóként.
 
Testőrképzésre a mintegy 40 országban az IBA (Nemzetközi Testőr Szövetség) által vezetett tanfolyamokon kívül, az Egyesült Királyságban két lehetőség kínálkozik: a rendőrségnél és a katonaságnál.
A Special Branch (Speciális Részleg) politikailag fontos személyek számára ad testőröket, és időszakosan olyan íróknak, akiknek írásai imámok és mullák füléhez eljutottak, melynek hatására fatvát mondtak ki rájuk. A Department SO10 a Metropolitan rendőrségen belül a tanúk védelmét látja el. A Department SO13 a királyi és diplomáciai védelemért felelős.
A legutóbbi szelekcióra a Metropolitan Rendőrségen belül hatszázan jelentkeztek. Interjúk, testnevelési és úszás felmérések, alkalmassági és általános műveltségi vizsgák a jelentkezők számát lecsökkentették fél tucatra, akiknek többsége hatéves várólistára került. A törekvő rendőrségi testőr részt vesz haladó autóvezetési és elsősegély tanfolyamokon, azután egy három hetes rendőrségi testőrképzésen, 87 óra 55 perc hosszúságban, ami 57 óra gyakorlati oktatást is magában foglal, a maradék időben pedig elméleti foglalkozáson vesz részt. Majd bekerül egy 2-3 fős testőr sejtbe, a 22 SAS Special Projects-be, további képzésre, mielőtt szolgálatba lépne az egyik 2-3 fős támogató egységben, amely megfigyeli a királyi VIP-ket és személyi nyomozóikat. Az 1960-as évek elején alakult a 22 SAS Special Projects Wing (22 SAS Speciális Projektek Szárnya).

Működése folyamán kiképző egységeket küldtek Kenyába, Malaysiába, Dél-Arábiába, és Dél-Kelet-Ázsiába. Az úttörő repülős szakaszvezetők többek között Alex Spence és Ginge Rees, mindkettőjüket a későbbiekben tisztekké nevezték ki. Az 1970-es évek közepére a Speciális Projektekben a hangsúly a CRW munkán volt, és a testőrcsapatokat 2-3 fős sejtekre csökkentették, visszatartva a Special Branch és a Royal Protection (Brit Királyi Védelem) testőreit a Brit Rendőrségtől, további képzésre…" "
 
A testőrképzést lecsökkentették a hivatásos SAS tagokra. A Territorial SAS (Területi SAS) a Parachute Regiment (Ejtőernyős Ezred), vagy a Royal Marines (Brit Tengerészgyalogság) képzésnek soha nem lett része a testőrképzés, habár a Brit Tengerészgyalogság Speciális Kis Hajó rajának néhány tagja részt vett a 22 SAS testőrképzésén.
A katonai Testőrség az 1970-es évek végén a hadseregtől átkerült a Katonai Rendőrség Testületéhez.
 
Kezdetben a képzést átvállalták BAOR-ban a Sennelager Táborban, de az 1980-as években a Lonymoor Campspecialists-ba költöztek, mivel az RSM Click Harding képezte az új szemléletmódot. A jelenlegi kurzus kilenc hetes, három részre osztva, túlnyomóan fizikai erőnléti képzés. A leghamarabb abbahagyók és RTU-k már az első három hétben kiesnek. Az utolsó kilenc napot intenzív testmozgással töltik. Taktikai autóvezetési tanfolyamot is vezetnek azzal a tanfolyammal együtt, amit egykor Royal Corps of Transport-nak neveztek (Brit Testőrségi Szállítás). A szelekciós képzés a Regents Parkban van. Az egyetlen másik katonai kiképzési központ az IBA’s Bureau of Military Traning (IBA Katonai Képzési Hivatal), amely a németországi Amerikai Hadsereg Európai Főhadiszállásából indult ki. A CIA által irányított Personnel Security Divisions (Személyzeti Biztonsági Részlegek) számára a BMT vezet képzéseket, amely egyébként amerikai VIP-ket véd Európában. Csak az Európában állomásozó amerikai katonaság tagjai, és NATO hivatásos személyzete vehet részt a dél-németországi amerikai bázisokon tartott képzéseken..."
 
 
 
(Részletek James G. Shortt IBA notes című írásából.)
no more spam