Lucien Viktor Ott

A Nemzetközi Testőrszövetséget ( IBA ) Lucien Victor Ott, egy többszörösen kitüntetett francia légidesszantos őrnagy alapította, 1957 decemberében Párizsban. Nagyapja a Dardanellákon zajló hadjáratban halt meg az I. Világháborúban, ahol az elit Chasseurs d'Afrique-ban szolgált.
Lucien apja, Victor, mielőtt a Francia Idegenlégióhoz csatlakozott, a Szpáhiknál szolgált. Lucien Ott Algériában a Francia Idegenlégióban született és nevelkedett, ahol az I. Felderítő ezredben magas rangú tiszthelyettessé vált, később azonban mivel a Riff háborúkban megsebesült, rokkantság miatt leszerelték. Később csatlakozott az újonnan alakult Francia Légidesszanthoz és Indokínában szolgált a SAS 2. dandárjában, majd Bigeard ezredes alatt a BCCP-ben. Önkéntesként vállalkozott, hogy ejtőernyővel leugrik Dien Bien Phu-ba, ahol megsebesült és a Vieth Minhek fogságába esett. Sikeres szökését követően csatlakozott a GCMA-hoz, egy katonai hírszerző hadművelethez, mely Montagnard ellenállási csoportokat szervezett. A háború után áthelyezését kérte a Deuxieme Bureau-hoz (Katonai Hírszerzés). Marseilleben egy barátja, Jim Alcheik (a Francia Titkosszolgálattól) ismertette meg a karatéval, aminek hatására Yoseikan féle Aiki Ju Jutsuzni kezdett Tetsuki Murikami mesternél.
1956-ban megbízták, hogy vizsgálja felül a védelmi módszereket, melyeket a francia katonai VIP-k védelmére használnak. Arra az eredményre jutott, hogy a nemzetközileg használt testőri módszerek, melyeknek több száz éves elemei is voltak, már elavultá váltak ezért nem képesek hatékony védelmi rendszert alkotni. Ebből a felismerésből, valamint az ebből származó kutatás és fejlesztés eredménye képpen született meg a Lucien Ott féle védelmi módszer, melyet "Védelem és Biztonság"-nak nevezett.

Lucien Ott a Nemzetközi Testőrszövetséget szakmai ötlettárként hozta létre testőröknek. Algériában dolgozott a terrorizmus ellen, mikor az OAS krízis idején M. Tinet kiválasztotta, hogy személyi testőre legyen de Gaulle elnöknek. De Monssabert tábornok fennhatósága alatt különleges erők veteránjaiból megalakult személyvédelmi csoport a "Les Gorillas" volt felelős az elnők személyes biztonságáért. Amikor Pompidou lépett de Gaulle örökébe elnökként, a "Les Gorillas" tagjai két lehetőség közül választhattak, vagy beállnak a Csendőrséghez, vagy leszerelnek. Sajnos a családjától való állandó, szolgálat miatti távolléte váláshoz vezetett és elszakadt két gyermekétől, Veroniquie-től és Didier-től. Lucien tehát Münchenbe költözött, ahol kipróbálta magát kaszkadőrként és egy kaszkadőr iskolát is alapított, hamarosan mégis a mozisztárok világában való testőrködéshez tért vissza. Valamint a katonai és a törvény végrehajtás is igényt tartott rá testőr oktatóként.
A 70-es évek közepén Brüsszelbe költözött és nemsokkal később megalakította a Védelem és Biztonság Akadémiát a Rue de Etoile-on, Uccle-ben. 1989 decemberében végső stádiumban lévő rákot állapítottak meg nála majd miután bekerült az Erasmus Intézetbe, Anderlechtben, 1990-ben meghalt.

Lucien Ott kívánságára halála után, 1990-ben helyettese James G. Shortt lépett örökébe, aki jelenleg is az IBA főigazgatója. Az ő feladata gondoskodni arról, hogy az IBA teljesítse küldetését a testőrök modern és hatékony kiképzésében.

 

no more spam