Klaus szerint megtámadása a cseh társadalom rossz állapotát tükrözi

Václav Klaus

Václav Klaus cseh államfő úgy véli, hogy az őt ért pénteki támadás a társadalom rendkívül rossz állapotát tükrözi. "Ez nem sajnálatra méltó incidens volt, ahogy azt (Petr) Necas miniszterelnök úr nem szerencsés módon megállapította. Ez inkább a köztársasági elnök elleni első merénylet volt modern államunk százéves történetében" - nyilatkozta az államfő abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap közölt hétfőn.

 

    Egy 26 éves férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban játék pisztollyal lőtt rá Václav Klausra, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverkezve, amely "kis energiájú" fegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki. Közelről néhányszor rálőtt Klausra, akit később a prágai központi katonai kórházban kivizsgáltak, de csak kisebb sérülést állapítottak meg a jobb karján.

Klaus az incidenst nem is nagyon akarta kommentálni. Állítólag csak annyit mondott, hogy sok bolond ember van a világon, majd továbbment. A férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette, és elszállította a helyszínről. Tettének indítóokai egyelőre nem ismeretesek. Klaus a helyszínen maradt, s tovább beszélgetett az ottani politikusokkal és a helyi lakosokkal. Nem sokkal később azonban az államfő és kísérete elhagyta a városkát. "Az elnök úr a prágai központi katonai kórházba ment kivizsgálásra" - közölte újságírókkal Radim Ochvat, elnöki szóvivő.

Az incidens délután történt, amikor Klaus a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. A jelenetet csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "alacsony energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki.
"Az elnök mellett álltam, amikor egy férfi a másik oldalról Klaus oldalához nyomott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. Néhány kattanást hallottam, s az első pillanatban, nem is értettem, miről van szó" - mondta újságíróknak Michael Canov, a kisváros polgármestere.
Egy másik szemtanú szerint a tettes közelről, alig néhány méterről lőtt rá az elnökre, akit több műanyag lövedék el is talált. Klaus az incidens után megdorgálta testőreit. "Srácok, hát most valóban nem voltatok jók" - idézte az elnök szavait a Prima kereskedelmi televízió.
A terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött férfi megpróbált ugyan elfutni és elvegyülni a tömegben, de az elnök testőrei rövidesen elkapták és átadták a rendőrségnek. A 26 éves támadót kihallgatták.
"A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta újságíróknak őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimutassa elégedetlenségét.
Az országos rendőrfőkapitányság első véleménye szerint az államfő testőrsége, illetve az állami rendőrség is súlyos hibát vétett, amikor nem vették észre a támadni készülő férfit. Biztonsági szakértők szerint az incidens könnyen tragédiába torkollhatott volna, hiszen a testőrök és a rendőrök nem tudhatták, milyen pisztolyt használ a támadó, s ők lőfegyverrel válaszolhattak volna.
"Bár senki sem sérült meg, az esetet az államfő elleni komoly és példa nélküli támadásként kezeljük" - nyilatkozta Petr Kmínek, a libereci városi rendőrség szóvivője.
"Az elnököt egy 26 éves helyi férfi támadta meg" - tájékoztatott az eset után Vlasta Suchánková, a libereci régió rendőrségi szóvivője. "A férfit őrizetbe vettük, a chrastavai rendőrség cellájában van, s kihallgatjuk" - tette hozzá.

A tettest garázdasággal vádolják, akit az őrizetbe vétel és kihallgatás után a hétvégén szabadlábra helyeztek.
A cseh államfő szerint az eset indítóoka alapvetően politikai.
"A pisztoly más dolog, mint a tojásdobálás, amit talán két esetben szintén megéltem. A pisztoly az esetnek teljesen más dimenziót ad" - szögezte le Klaus, aki "nagyon haragszik", hogy az incidenst csak mint testőrsége kudarcát kezelik.
"Sajnos sokkal többről van szó, s azt nem lehet kézlegyintéssel elintézni" - húzta alá az államfő.

Az ügy miatt lemondott Klaus testőrségének parancsnoka.
A köztársasági elnök azonban úgy gondolja, hogy elsősorban azoknak kellene távozniuk tisztségeikből, akik ezt a helyzetet nyilatkozataikkal gyakorlatilag előidézték.
"Talán nem az én feladatom, hogy a megnevezzem a legfőbb uszítókat a médiában. Csak felesleges reklámot csinálnák nekik" - jelentette ki a köztársasági elnök, akinek jövő tavasszal lejár második ötéves megbízatási időszaka is, és távozik hivatalából.

MTI

 

no more spam