Megint egy iskolai ámokfutó!

Megint egy iskolai ámokfutó

Ámokfutó gyilkolt szerdán délelőtt egy iskolában Németországban, a Stuttgart melletti Winnendenben.  A támadásnak legkevesebb tizenhat halottja van. A hírek szerint a rendőrség lelőtte a menekülő tettest. A halottak között kilenc diák és három tanár van.

További négy személyt a merénylő menekülés közben lőtt le. A helyi rendőrség közlése szerint több sérült is van. Az iskolát azonnal kiürítették, a kisváros központját a rendőrség teljesen lezárta.Szemtanúk szerint a merénylő maszkot és fekete ruhát viselt, amikor az iskolába betörve fékeveszetten lövöldözni kezdett. A legfrissebb hírek szerint a rendőrök a gépkocsival menekülő merénylőt egy szupermarket parkolójában lőtték le, a tett elkövetésétől mintegy 40 kilométerre. Ezt megelőzően az ámokfutó három személyt a parkolóban is megölt, s több rendőrt megsebesített. Tettének indítékai nem ismeretesek-

Egyes értesülések szerint a merényletet az iskola egyik korábbi diákja, egy 17 éves fiú hajtotta vége. Szemtanúk szerint a merénylő fekete egyenruhát viselt, amikor az iskolába betörve lövöldözni kezdett. Helyszíni beszámolók alapján a rémült diákok közül többen az ablakon kiugorva próbálták elhagyni az épületet.

 A merénylet kora délelőtt történt a mintegy 30 ezer lakosú, Stuttgartól északkeletre fekvő Winnenden Albertvile nevű középiskolájában. A hatóságok hatalmas erővel indítottak nyomozást. A merénylet körülményei egyelőre tisztázatlanok, így az is, hogy az ámokfutó hogyan jutott be az iskolába.

A helyszínen rendőri egységek és mentők tartózkodnak, a városkában valóságos rendkívüli állapot uralkodik. Az iskolához érkező szülőket, illetve a diákokat pszichiáterek segítik.
A hatóságok kora délutánra sajtóértekezletet hirdettek a történtek ismertetésére, ezt azonban újból és újból elhalasztották az ellentmondásos információk miatt.

Kommandósok rontottak a szülőkre

A német Bild című bulvárlap szerint a kommandósok megrohamozták a 17 éves fiú szüleinek otthonát, ahol 18, állítólag törvényesen tartott fegyvert találtak. Németországban már többször előfordultak hasonló iskolai tragédiák.

Az eset megrázta Németországot. Horst Köhler államfő megdöbbenésének adott hangot, s részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Ursula von der Leyen családügyi miniszter nyilatkozatban hangsúlyozta: szigorú intézkedéseket kell hozni a hasonló esetek lehetséges megelőzésére.

Nem az első eset

Hét évvel ezelőtt a Münchenhez közeli Freisingben egy 20 év körüli ámokfutó megölte két korábbi munkatársát, majd betört volt iskolájába, ahol egy tanárral végzett, végül felrobbantotta magát, amikor a kommandósok körbevették az épületet, ahol elrejtőzött. 2002 tavaszán 16 embert ölt meg egy erfurti középiskolában egy 19 éves volt diák, aki ezután öngyilkos lett. 2006 novemberében egy 18 éves fiú megölt 12 fiatalt egy kollégiumban, 20 másikat megsebesített, azután saját magával is végzett.

no more spam