Életmentés minden helyzetben - Paramedicine kurzus Írországban

Bellingham Castle

2008 június 6-10 között magyar IBA csoport gyakorlatozott Bellingham Castle kis falvában Dublintól 40 kilométerre. A Paramedicin kurzuson az alapvető elsősegély megoldásokon túlmenően életmentő beavatkozási technikákat, valamint ballisztikai sérülések ellátását tanulták és gyakorolták megfelelő eszközökkel a BG-ok. A magyar IBA testőrök olyan technikákat sajátítottak el, amelyek szükségesek életveszélyes sérülések vagy kritikus állapot kezeléséhez, a sérült életfunkcióinak fenntartásához, és állapotuk stabilizálásához a szakszerű orvosi beavatkozásig.   

Az instruktorok megosztották azokat a tapasztalataikat, amelyeket harci helyzetekben szereztek Afganisztánban, Irakban, Délafrikában, és más helyeken a személyvédelmi munka során. Az elemzések alapján azokban a testőrcsoportokban, ahol alkalmaznak paramedikust is, ott a VIP, a testőr, vagy más a VIP-hez közeli személy túlélési aránya 90%-os, amíg a paramedikust nem alkalmazó testőrcsoportoknál ez az arány 30% alatti. James G. Short az IBA főigazgatója, - rá jellemző módon – felszerelései között talált olyan eszközöket is, amiket még Afganisztánban használt. Szórakoztatóak voltak a sztorik is, amiket egy-egy régen használt eszköz láttán citált a technikák magyarázatához: „ ezzel egy pár afgánt megműtöttem…” „ Itt még egy kis afgán vér van rajta…” stb.

A vidéki élet Írországban valóban különbözik minden más ország falusi környezetétől,  ahol eddig jártunk. Az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek voltak, bár az ott hallott elbeszélések szerint ez mindössze addig tart, amíg a privát szférájukat nem érzik sérülni, mert ilyenkor teljesen ellenkezőjére fordul. Az ételek tekintetében nem válogatósak. Nekünk úgy tűnt, hogy talán egy tucat ételfajta kapott olyan megtiszteltetést, hogy felkerült a szüntelen ismétlődő repertoárba. Maga a kastély több mint 400 éves. Szobáiban, báltermében, és a kastély környeztében megőrizte a középkor nemesi hangulatát és tradícióit. Talán nem véletlen, hogy az IBA minden fontosabb rendezvényének itt ad helyet.

 

 

 

 

 

 

no more spam