MI A HELYZET A RAMMSTEIN-NEL?

A zenekar "világnézete"

Az állam ellensége a Rammstein Fehéroroszországban

Az állam ellenségévé nyilvánították Fehéroroszországban a Rammstein német rock együttest.

A hard rockot, a metált és az elektronikus zenét ötvöző zenészek „ártalmasak az állam rendjére” - derült ki az Aljakszandr Lukasenka elnök támogatását bíró társadalmi tanács hétfői állásfoglalásából, amelyet az együttes március 7-re, Minszkbe tervezett fellépése előtt tettek közzé.

„A Rammstein számai az erőszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetői, amelyek szembe mennek a fehérorosz érdekekkel” - áll a közleményben, amely szerint a koncert engedélyezése hiba.

Az erkölcsbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a tervezett koncertre már árulják is a Minszk Arénába szóló jegyeket. „Ha az együttes fel akar lépni, előtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsőségességet” - fogalmazott a testület vezetője, aki szerint nem lenne szabad bemocskolni a koncerthelyszín „méltóságát”.

A 2009-ben alapított bizottságot sok bírálat éri, amiért korlátozza a gondolatszabadságot. Emberjogi szakértők szerint Fehéroroszországban a közeli jövőben ezen a téren nem is várható javulás, mert egy év múlva ismét elnökválasztást rendeznek.

Forrás:

2010. február 22.
 
IBA komment:
 
A gondolat a vallás és a szólásszabadság védelmével maximálisan egyetértünk, de a tények pontos ismerete is szükséges a szabad választáshoz!
 
Néhány információ a teljesség igénye nélkül:

A Rammstein együttes – amely a nevét egy 70 halálos áldozatot követelő légi parádé helyszínéről kapta – a „Neue Deutsche Härte” (Az új német keménység) műfaját képviseli, amely egyfajta ötvözete az ipari zenének és különböző metal műfajoknak. Dalaik szövegvilága a szexuális aberrációkra és a gyilkos indulatokra fókuszál. Az általuk propagált piromán erőszak hamar követőkre talált: a tengerentúlon 1999-ben 15 halálos áldozatot követelt a Columbine középiskolában elkövetett mészárlás, amelynek egyik elkövetője, a 18 éves Eric Harris a Rammstein rajongója volt. A német együttest hallgatták akciójuk során a 186 gyermek életét követelő beszláni iskolai túszdráma terroristái is 2004-ben. 2007 novemberében Finnországban szintén a Rammstein dalaitól „feltüzelt” 18 éves Pekka-Eric Auvinen lőtte agyon 8 diáktársát. Tettén felbuzdulva honfitársa, a 22 éves Matti Juhani Saari tavaly 10 diákot lőtt le, akiket házilag készített Molotov-koktéljaival a felismerhetetlenségig összeégetett. A tények ellenére plakátok ezrei csalogatják országszerte a Rammstein márciusi, budapesti koncertjére immáron hazánk ifjúságát is.

Forrás: HETEK

 Ha valaki esetleg kiváncsi a mondanivalójukra a You Tube-on megtalálja őket (egy elemzést megér).

 

Halász Csaba

IBA Hungary / ILETA Instruktor

 

 

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

Vajon miért?

"A Rammstein koncertre a világon mindenhol, így Budapesten is szigorított biztonsági beléptetés várható, nem csupán táska, hanem ruházat ellenőrzés is lesz a kapuknál. Semmilyen üveget, palackot, láncot, lézerpontozót, fegyvernek is alkalmas tárgyat, illetve hang- vagy képrögzítő eszközt nem lehet a koncertre bevinni."

A koncert holnap lesz március 15 után egy nappal, vajon miért??

A cenzúra vagy önnevelés

Az ilyen együtteseket be kéne tiltani, ezzel egyet értek.
-A szigetre én csak egy napra látogattam ki évekkel ezelőtt, és nem túl pozitív ami ott megy.
De ezt csak uniós és Egyesült államok, vagy ENSZ (központi) szinten lehet:
-Világnézet társadalomra való veszélyessége címszó alatt...lenne mit fölszámolni!
Ami épít azt kellene támogatni, nem az ilyeneket.

-Én dohányzom, és időnként ha nem figyelem, mindig feljebb csúszok egy pár szállal, utólag nehéz okoskodni, de jobb lenne, ha a megelőzésre több hangsúlyt fektetnének a vezetők általában... ha túl drága lesz az majd rajtam is segít:)

Zsolt

Nem vagyunk egyfromák.

Egy pár rövid gondolattal reagálnék az itt leírtakhoz.Kb 10-12 éves korom óta játszok különböző konzolokkal.Gondolok itt a Playstation és az X-BOX 360-ra,amivel jelenleg is aktívan szórakozom.Kb 20 éve RAP zene megszállotja vagyok.Egy pár előadó:2 Pac,Eazy E,Ice Cube,Dr Dre stb.Ők mind a "gangsta rappat" képviselik.A konzol játékokra és az én zenei érdeklődésemre csak azért tettem egy kis kitérőt,hogy leírhassam azért mert durvább játékprogival játszok,vagy keményebb zenét hallgatok, ennyi idő után sem vagyok "orvosi eset".(más kérdés ha az ismerőseim és a barátaim annak tartanak)persze jó értelemben.Azt azért elkell mondanom,hogy mint zenei stílus ha ezt annak lehet nevezni amit ez Rémstein játszik, mélységesen elítélem, és betiltanám.És még egy záró mondat.A 2004-túszdráma alatt a terroisták Rammsteint hallgattak,én 1986-ban Modern Talkingra csókolóztam elösször.Hát ennyi.További szép napot.

Ramstein Tour

Sziasztok,
feleségemmel sokat vagyunk tinédzser korú fiatalok között. megdöbbentő, hogy egy adott stílus, zenei irányzat milyen nagyon hatással van a még teljesn ki nem alakult személyiségekre, lelkekre. a Ramstein zenéit hallgatva "alap", hogy valaki megvadul és próbálja levezetni a felgyűlt feszültséget.
ezek mellett a cenzúra valóban felvet több kérdést.
jobb a cenzúrázás, a tiltás miatt védekezni, mint egy ámokfutás után a sírok mellett állni és keresni a választ a miértekre.
a prevenció hasznos dolog.
üdv
Drummer

Buli kultúra

Van az emberekben ellenérzés minden ilyen bizottsággal kapcsolatban, mivel a 40 év cenzúra után mindenki azt akar csinálni amit csak akar.
A nálunk minden évben megrendezett Sziget fesztivál, ahol a Rammstein és más hasonló "művészek" lépnek fel gyakorlatilag egy hét önkivületi tivornyáról szól. A hiradásokban gyakran mutatják a sárban fetrengő részeg embereket. Az állam tíz milliókkal támogatja ezt a rendezvényt is...
Vajon van-e a fiatalok számára pozitiv üzenete az "okádjunk reggelig" partiknak és az ezeken fellépő zenészeknek?
Szerintem nincs,és sajnálom hogy nálunk Marilyn Manson is koncertezhet ( érdemes a wikipédiában utánanézni a csapatnak)
Ha nem is az állam de az erkölcs ellensége mindenképpen a Rammstein.

no more spam