Kukkolók

"Meztelenítő" testszkennerek

Az EU-ban is bevezetik a "meztelenítő-szkennereket"

A karácsonyi amerikai merényletkísérlet okán az Európai Bizottság ma megkezdi a tárgyalást a sok vitát kiváltó test-szkennerek bevezetésének ügyében.

A karácsonyi, sikertelen amerikai merényletkísérletre reagálva az Európai Bizottság holnap repülésbiztonsági szakemberekkel egyeztet Brüsszelben a sokat vitatott test-szkennerek bevezetéséről.

Az Európai Parlament több mint nyolc évvel ezelőtt - a 2001. szeptember 11-én Amerikában elkövetett merényletek sokkoló hatása alatt - beszerzett hat ilyen berendezést, összesen 720 ezer euró értékben. A szkennereket azonban soha nem helyezték üzembe, és kihasználatlanul tárolják azokat az EP brüsszeli, strasbourgi, illetve luxembourgi raktáraiban. Most felkínálják ezeket repülőtéri hasznosításra, annak ellenére, hogy technikailag nyilvánvalóan nem a legkorszerűbb nemzedéket képviselik.

A biztonsági berendezések kérdése legutóbb 2008-ban került a Bizottság elé, ám a testület akkor - az Európai Parlament személyiségi jogokat veszélyeztető és egészségügyi kockázatokat felfedő bírálatai miatt - további vizsgálatokat látott szükségesnek a szkennerek bevezetéséhez.

Az első berendezéseket a londoni Heathrow reptéren helyezik üzembe az elkövetkezendő hetekben. Németország csak később vezeti be a test-szkennerek alkalmazását, hogy garantálják az utasok személyiségi jogait is. Az EU-ban egyelőre nincs egységes álláspont, a tagországok szakértői csütörtökön ülnek össze, hogy megvitassák a kérdést.

A személyiségi jogok védelmezői azt állítják, hogy a berendezések által alkotott képek túlságosan élethű képet nyújt az emberi testről,  így annak használata szemilyiség jogi, kulturális és szabadságjogi kérdéseket vet fel.
 

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

emberi jogok

Aga

Remélem nem lesz még egy 0911, de inkább megelőzném.
Európa mindig okosabb:)
720 ezer EUR. Hát ez Kb. 200 M. HUF. + raktározási költség 8 évre.
Szívesen szállítanék bármit az EP-nek. Garanciális problémák kizárva!:)
Vagy megőrizném a fent említett összeget arra a csekély 8-9 évre, mire eldöntik, hogy mi fér bele a személyiségi jogokba. Így megtakaríthatnák a raktározási és egyéb járulékos költségeket:) Én csak segítenék a magam módján...

"A személyiségi jogok védelmezői azt állítják, hogy a berendezések által alkotott képek túlságosan élethű képet nyújt az emberi testről"
Hát mégis mit kellene mutasson a gép? Egy elefántot? Vagy E.T.-t?
Meg persze külön képen a fegyvereket.

"Szeretem a testem"

Soldato

"A személyiségi jogok védelmezői azt állítják, hogy a berendezések által alkotott képek túlságosan élethű képet nyújt az emberi testről, így annak használata szemilyiség jogi, kulturális és szabadságjogi kérdéseket vet fel."

A személyiségi jogok védelmezőinek mit jelent 2001. szeptember 11?

Nem kötelező repülővel utazni. Ha meg muszáj, akkor meg ezt sajnos egyre inkább el kell fogadnia mindenkinek a saját biztonsága érdekében. A szkennereket kezelő személyzetet gondolom képes lesz a konszolidált, empatikus üzemeltetérsre.

Javasolnám mindenkinek a magánrepülőgépet:)

no more spam