Megerősítették Harry herceg védelmét - terrorista bosszútól tartanak

Megerősítették Harry herceg védelmét

Harry herceg ugyan épségben tért haza afganisztáni küldetéséből, azonban meggondolatlan nyilatkozata ismét jelentősen növelte veszélyeztettségét. Vilmos herceg öccse egyik nyilatkozatában megerősítette, hogy bevetései során tálib lázadókkal végzett.

Az idén 29 éves katonaherceg 2008-2009-ben már megjárta az afganisztáni frontot, részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen. Első frontszolgálatáról azonban idő előtt, alig hetven nap után biztonsági megfontolásokból hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott.

Mindebbe a herceg nehezen törődött bele, és rendszeresen hangoztatta, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra. Ezt végül tavaly engedélyezték is számára. Harry a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett - ezúttal századosi rangban, katonai helikopterpilótaként kezdett újabb frontszolgálatot Afganisztánban, miután a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikoptertípusának, az Apache-nak a vezetésére és fegyvereinek kezelésére kapott kiképzést.
    Kivezényléséből most nem csináltak titkot, a brit védelmi minisztérium csak annyit kért az Afganisztánban dolgozó brit újságíróktól, hogy a herceg bevetéseinek részleteiről a szolgálat végéig ne közöljenek részletek.
    A
múlt hónap végén annyi azonban mégis kiszivárgott  hogy  egyik bevetése során végzett az afganisztáni tálib erők egyik parancsnokával.

Harry herceg, aki afganisztáni szolgálata végeztével nyilatkozott a brit sajtónak, a BBC által a hazatérés bejelentése után, péntek este sugárzott interjúban ilyen részletességgel nem erősítette meg az értesülést. Arra az újságírói kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során lőtt-e az ellenségre, és esetleg ölt-e embert. Harry azt mondta, hogy "igen, ugyanúgy, mint sokan mások".
    "Lövünk, amikor arra van szükség, életeket oltunk ki, hogy életeket menthessünk, szerepünk azonban mindenekelőtt az elrettentetés" - fogalmazott. Légi századának másik kulcsfontosságú feladata a sérült katonák kimentése volt a hadszínterekről. "Ha ez azt jelenti, hogy lőni kell valakire, aki lő (a sérült brit katonákra), akkor ezt tesszük" - mondta a herceg.

Mondatai alig egy nap alatt bejárták a világsajtót, s a Metropolitan rendőrség királyi védelemmel foglalkozó osztálya azonnali intézkedesek kezdeményezett a megnövekedett veszély miatt.

– Felelőtlen kijelentésnek tartom Harry beszámolóját, elégséges lett volna, ha annyit mond: részt vett katonai akciókban – mondta a Daily Mailnek Dai Davies, a királyi testőrség egykori vezetője. – Édesapja, de még nagybátyjai sem beszéltek soha arról, hogy háborús bevetéseiken öltek-e ellenséget. Hiába katona Harry herceg, egy ilyen kényes hadi helyzetben csak kihívja a terroristák bosszúvágyát.

MTI tudósítás nyomán

Gávay Zoltán

 

no more spam